Opzeggen overeenkomst van opdracht

Ontbinding van de overeenkomst

Bij het ondernemen ga je vaak contracten aan. In verreweg de meeste zaken is er niets aan de hand en worden de afspraken die jullie hebben gemaakt goed uitgevoerd.

Helaas komt het wel eens voor dat je een overeenkomst hebt gesloten en dat je er mettertijd achter komt dat je toch van de overeenkomst af wilt. Waarom je niet meer aan de afspraken wil of kan voldoen verschilt per geval en kan vele redenen hebben. Het kan ook zijn dat je vindt dat de ander zijn afspraken niet meer hoeft na te komen of misschien houdt die zich niet aan zijn verplichtingen. In dergelijke gevallen ben je geholpen met goed advies.

Goed advies inwinnen over de mogelijkheden en kans van slagen is van belang voordat je daadwerkelijk een overeenkomst gaat ontbinden. Dat kan namelijk veel tijd, geld en kopzorgen besparen. Verschillende opties vergen verschillende oplossingen.

Overeenkomst beëindigen

Het is zo dat niet elk overeenkomst eenvoudig opgezegd kan worden en andere overeenekomsten kunnen niet eenvoudig worden ontbonden. En als je een contract wilt vernietigen, dan zal je daar verschillende vereisten voor moeten aantonen. Van belang is om te weten hoe je dat moet doen.

Overeenkomst beëindigen
Ontbinding bij overmacht

Ontbinding bij overmacht

Wat de gevolgen zijn, is van verschillende factoren afhankelijk. Belangrijk voor de gevolgen, of in ieder geval de weg naar het beëindigen van het contract, is op welke manier en op welke gronden je het contract wil gaan beëindigen. Ook is het belangrijk om wat voor contract het gaat.

Zakelijk contract opzeggen

De gevolgen van het opzeggen van een overeenkomst zijn afhankelijk van de afspraken die jullie hebben gemaakt. Soms is het zo dat een contract nog uitgezeten moet worden of dat de overeenkomst alleen tegen zekere voorwaarden opgezegd mag worden. In sommige gevallen moet je de ander zelfs een vergoeding geven voor het nadeel dat hij heeft geleden.

Het kan zelfs ook zo zijn dat als je een overeenkomst beëindigd er vanzelf een nieuwe overeenkomst ontstaat. Dat klinkt misschien gek, maar dat valt wel mee. Voor zover dat kan, worden de partijen door het nieuwe contract verplicht om alle uitgevoerde prestaties terug te draaien.

Zakelijk contract opzeggen
Opzegging distributieovereenkomst

Opzegging distributieovereenkomst

Naast deze gevolgen zijn er nog meer gevolgen die specifiek voor een bepaalde manier van beëindigen zijn. Deze gevolgen kennen is erg belangrijk voor je een contract gaat beëindigen.

Een contract hoef je niet altijd te beëindigen om er vanaf te kunnen. Soms hoef je helemaal niets te doen om van een overeenkomst af te komen. Hooguit zal je een periode moeten wachten.

Opzegging duurovereenkomst

Dat komt omdat er afwijkingen zijn in looptijd van overeenkomsten en door de aard van bepaalde contracten. Om als voorbeeld te nemen: arbeidsovereenkomsten. Veel arbeidsovereenkomsten zijn of worden aangegaan voor bepaalde tijd. Deze bepaalde tijdcontracten eindigen van rechtswege op een specifieke datum. Daarvoor hoef je verder helemaal niks aan te doen. Dat wordt beëindiging van rechtswege genoemd.

Opzegging duurovereenkomst